Contractele nenumite în afaceri

de Lucian Bercea

Conferinţa de drept comercial Cluj 8-9 iunie 2017

Anul apariției: 2017
 • Business
 • ISBN: 978-606-39-0091-4
 • Editura: Universul Juridic
 • Pagini: 304
 • Format: Academic
 • Taxe poștale(plată OP): 9,00 RON
 • Taxe poștale(plată ramburs): 15,00 RON

Volumul debutează cu un studiu fundamental asupra dreptului comun al contractelor nenumite, în care Marian Nicolae clarifică relaţia contract numit – contract nenumit şi analizează regulile care guvernează contractele nereglementate, în cazul insuficienţei sau al ineficacitaţii regulilor stabilite de părţi, precum şi modul de aplicare a acestor reguli în cazul unui concurs de norme virtual aplicabile.

Argumentând necesitatea construcţiei neechivoce şi exhaustive a contractelor, Adriana Almasan analizează câteva probleme apărute în practica afacerilor la formarea contractelor nenumite, pornind de la utilizarea de „modele” şi de „formate” contractuale, inclusiv din import, şi avansează soluţii pentru formarea unor contracte lipsite de riscuri de interpretare.

Lucian Bojinse întreabă dacă prezintă utilitate pentru sistemul de drept românesc conceptul de contract relaţional, aflat în relaţie dihotomică cu cel de contract izolat, discutând criteriile de diferenţiere dintre acestea şi implicaţiile unei analize contextuale a relaţiilor în cadrul carora o anumită tranzacţie a luat naştere.

Relevanţa clauzelor uzuale în contractele de afaceri face obiectul analizei realizate de Smaranda Angheni, care trece în revistă categoriile de clauze ce compun în mod obişnuit continutul contractual şi remarcă importanţa lor asupra stabilităţii şi securitatii circuitului comercial.

Pornind de la importanţa acordurilor privind alegerea forului în relaţiile de afaceri, mai ales în cele internationale, Alina Oprea discută despre eficacitatea convenţiilor atributive de jurisdicţie, cu aplicare particulară la ipoteza utilizarii de către una sau ambele părţi contractante a condiţiilor generale standard, ca modalitate de externalizare a conţinutului contractual.

La rândul său, Sergiu Popovici analizează legea aplicabilă contractului comercial internaţional, pe baza unor elemente specifice dreptului internaţional privat, în general, respective dreptului Uniunii Europene în materie, în special, anume conflictul de calificări şi principiul interpretării autonome.

Florina Popa şi Flaminia Starc-Meclejan caută repere în materia bunelor moravuri care să servească în procesul de stabilire a limitelor libertăţii de a contracta în afaceri, remarcând conţinutul insuficient de caracterizat al acestui concept în afaceri şi analizând relaţia sa cu ordinea publică economică.

Prima parte se încheie cu studiul lui Dan-Adrian Caramidariu despre eficienţa economică, principiu fundamental pentru comportamentul raţional al agentilor economici, fiind adusă în discuţie potenţială sa valenţa de principiu al dreptului contractelor, cu rol in reconstrucţia contractului complet şi repartizarea riscurilor între părti, în vederea maximizării beneficiilor obţinute prin contract.

În partea a doua a volumului, plecând de la un studiu de caz,Dan Chiricas upune analizei figura juridică a contractului-cadru, din perspectiva calificării şi a efectelor sale, retinând ca obligativitatea contractului-cadru cu executare succesivă implică nu crearea de raporturi juridice obligaţionale specifice de la creditor la debitor, ci impunerea unor norme juridice obligatorii între părţile contractante şi încheierea de contracte de executare în timp, şi particularizând analiza la problematica răspunderii pentru neexecutare.

Serban Diaconescu (re)lanseaza o serie de provocări cu privire la contractul nenumit de distribuţie, în special în legatură cu regimul juridic aplicabil acestuia, în contextul inexistenţei unui contract numit suficient de similar, şi cu particularităţile arhitecturii conţinutului contractual, constând în crearea de obligaţii asumate în cadrul parteneriatului de afaceri şi de obligaţii care organizează schimbul de prestaţii.

În ceea ce mă priveste, încerc să clarific amplasamentul operaţiunilor de credit bancar şi al contractelor asociate acestora în categoria vastă a creditării şi să identific punctele comune ale formelor speciale de creditare bancară, pe fondul diversitătii tehnicilor juridice pe care acestea se bazează. Tot în contextul operaţiunilor de finanţare,Juanita Goicovici discută despre contractele de împrumut de tip mezanin, în calitatea lor de forme hibride de creditare, prezentând structura acestor finanţări, diferenţiindu-le faţă de contractele cu care prezintă anumite similitudini (finanţarea de tip levier şi finanţarea de tip punte) şi analizând clauzele specifice şi optiunile asociate acestei forme de împrumut.

Grupajul de texte privind contractele cu relevantă în domeniul dreptului societar cuprinde, in primul rand, studiul in care Radu Rizoiu trateaza ipoteca asupra partilor sociale, argumentand statutul sau de contract numit, care beneficiaza de o reglementare speciala privind aspectele esentiale ale unui asemenea contract, respectiv constituirea garantiei, publicitatea operatiunii si executarea (silita). In al doilea rand,Cristian Gheorghea duce in atentie contractul de vanzare avand ca obiect actiuni tranzactionate pe o piata reglementata, al carui regim juridic este influentat atat de supra-reglementarea caracteristica pietei de capital, cat si de lipsa unui izvor normativ expres al contractului „bursier”. Totodata,Flavius Motu discuta ipoteza actionarului secret in societatea pe actiuni de tip inchis, mai exact formele contractuale prin care se incearca inlaturarea restrictiilor impuse de actul constitutiv al unei asemenea societati cu privire la libera transferabilitate a actiunilor.

Seria de studii dedicate contractelor din domeniul proprietatii intelectuale cuprinde, pentru inceput, textul in careGabriel OlteanusiAdrian Barbu Ilieexpun cateva dileme cu privire la caracterul nenumit al contractului de comanda a unei opere viitoare. La randul sau,Alin Speriusi-Vlad aduce in discutie regimul juridic al creatiei intelectuale, analizand traseele de protectie a drepturilor patrimoniale in materie si intrebandu-se daca obiectul tranzactiilor din domeniul proprietatii intelectuale il constituie creatiile intelectuale sau drepturile asupra acestora. De asemenea,Mihaela Mocanu trece in revista categoriile de raporturi care pot interveni intre artistii vizuali si galeristi, identificand cateva tipuri contractuale si analizand principalele obligatii specifice acestora, mai ales pe baza uzantelor din domeniu.

Radu Bufan si Natalia Svidchi analizeaza critic carentele practicii organelor fiscale privind modul in care autoritatile examineaza operatiunile de cumparare in scop de revanzare, sub aspectul trasabilitatii bunurilor si al „comportamentului fiscal inadecvat” al partilor implicate in intermedierea circulatiei acestora, sustinand necesitatea unei interventii normative in domeniu.

Florin Motiu trece in revista regimul juridic al unor contracte privind intermedierea in asigurari si reasigurari, respectiv al conventiilor care implica brokerul de asigurare, asistentul in brokeraj, agentul de asigurare, subagentul sau agentul de asigurare subordonat, prezentand problemele ridicate de calificarea acestor tipuri contractuale.

Stan Tirnoveanu, impreuna cuDan Curiciuc, abordeaza operatiunea de factoring din perspectiva elementelor sale definitorii, a functiilor pe care le poate indeplini cumulativ sau alternativ, a riscurilor asumate de parti si a tratamentului juridic al acestei operatiuni in procedura insolventei. Intr-un studiu pe aceeasi tema, cu caracter complementar,Mihaela Saracut analizeaza factoringul ca alternativa moderna de finantare in insolventa, relevand avantajele specifice ale acestei tehnici, in comparatie cu mecanismele de finantare clasice.

Volumul se incheie cu studiul lui Marian Bratis, care prezinta cateva repere jurisprudentiale privind asa-numitele contracte mixte, al caror caracter eclectic, dat de obligatiile multiple, multivalente, asumate de parti, pune probleme de calificare in practica judecatorului roman.


Produse similare

 1. Instituţii financiare internaţionale şi instituţii financiare ale Uniunii Europene

  coperta

  Fie ca este vorba de Europa sau de Mundus, instituţiile financiare sunt cele care dirijează resursele financiare, regăsindu-se şi în prezent valabil dictonul lui Aristotel „Cel ce vrea sa dea sfaturi în probleme financiare trebuie...

 2. Dreptul afacerilor

  coperta

  Lucrarea „Dreptul afacerilor. Practica judiciara pentru uzul studentilor” cuprinde peste o suta de decizii ale I.C.C.J. adoptate in materia Dreptului afacerilor, care prezinta interes in primul rand pentru studentii de la Academia...

 3. Microeconomia în (micro) sinteză

  coperta

  Cunoasterea microeconomiei este esentiala pentru intelegerea modului in care angrenajul complex macroeconomic al unei tari functioneaza (sau nu). Este similar cu intelegerea functionarii unui organ in conditiile in care nu ne este...

 4. Dreptul Afacerilor

  coperta

  Autorul este titular al cursului de drept al afacerilor în cadrul Academiei de Studii Economice din București. Este, de asemenea, partener fondator al societății de avocați ONV LAW, precum și arbitru la Curtea de Arbitraj...

 5. Revista Legal Point

  coperta

  La 15 ani de la înfiinţarea Editurii Universul Juridic, în grupul editorial Universul Juridic o nouă revista „Legal Point” dezvoltă un nou concept de promovare.„Legal Point” este o revista quality, un produs al Editurii Universul...

 6. Drept în afaceri

  coperta

  Abordarea interdisciplinară juridică şi economică a elementelor de drept utile domeniului afacerilor, sporeşte caracterul aplicativ al acestei lucrări pentru specialiştii din domeniul economic. Domeniul protecţiei juridice a...

Cele mai vândute