Noul Cod de procedură penală. Adnotat

de Nicolae Volonciu, Alexandru Vasiliu, Radu Gheorghe

Partea generală. Ed. 2

Anul apariției: 2016
 • Drept penal şi procedură penală
 • ISBN: 978-606-673-790-6
 • Editura: Universul Juridic
 • Pagini: 536
 • Format: 20x15
 • Taxe poștale(plată OP): 12,00 RON
 • Taxe poștale(plată ramburs): 17,00 RON
 • Stoc epuizat
 • Preţ cu TVA: 75,00 RON

Ţinând cont de faptul că lucrarea Noul Cod de procedură penală adnotat. Partea generală. Ediţia a ÎI-a, revăzută şi adăugită urmăreşte să constituie un instrument util de lucru, în primul rând pentru practicienii dreptului, dar nu numai, într-un format sintetic, dar care să ofere cât mai multe informaţii, am recurs la o abordare pe care am încercat să o adecvăm acestor cerinţe.

Am procedat la comentarea articolelor din Codul de procedura penală, însă nu le-am tratat că pe o simplă succesiune de texte de lege, ci am urmărit, permanent, corelarea acestora, pentru a surprinde sensul şi finalitatea lor şi pentru a aprofunda conţinutul instituţiilor de drept procesual penal, privite într-o armonie juridică a întregului.

Pentru că argumentele de doctrina şi problemele cu caracter practic să se îmbine şi să se regăsească în comentariile şi notele care însoţesc textele de lege şi pentru a fi cât mai mult în actualitate cu chestiunile de drept care deja îşi fac simţită prezenţa, am apelat la contribuţia unor practicieni cu multă experienţă, respectiv judecători din cadrul Curţii de Apel Braşov, cărora le suntem recunoscători pentru sprijinul acordat.

Fragment:

“Art. 133. Audierea prealabilă a persoanei care face identificarea

(1) După dispunerea măsurii şi înainte că identificarea să fie realizată, persoană care face identificarea trebuie audiată cu privire la persoană sau obiectul pe care urmează să îl identifice.

    (2) Audierea constă în descrierea tuturor caracteristicilor persoanei sau ale obiectului, precum şi a împrejurărilor în care au fost văzute. Persoană care face identificarea este întrebată dacă a mai participat anterior la o altă procedura de identificare privind aceeaşi persoană sau acelaşi obiect ori dacă persoană sau obiectul de identificat i-au fost indicate ori descrise anterior.

Notă: Audierea persoanei va avea importantă şi pentru a se putea aprecia asupra gradului de certitudine cu care această va putea face eventuală identificare, pe baza elementelor pe care le va indică. După cum se arată în text, audierea se va face întotdeauna înainte de a i se cere să procedeze la identificare.

Art. 134. Identificarea persoanelor

(1) Persoană care urmează să fie identificată este prezentată impre-una cu alte 4-6 persoane necunoscute, cu trăsături asemănătoare celor descrise de persoană care face identificarea.

(2) Dispoziţiile alin. (1) sunt aplicabile în mod corespunzător şi în situaţia identificării persoanelor după fotografii.

    (3) Identificarea se desfăşoară astfel încât persoanele care urmează să fie identificate să nu o vadă pe cea care le identifica.

    (4) Desfăşurarea activităţii de identificare a persoanelor, precum şi declaraţiile persoanei care face identificarea sunt consemnate într-un proces-verbal.

    (5) Procesul-verbal trebuie să cuprindă, pe lângă menţiunile prevăzute la art. 135 alin. (2), numele, prenumele şi adresa persoanelor care au fost introduse în grupul de identificare sau ale căror fotografii au fost prezentate persoanei care face identificarea, numele şi prenumele persoanei identificate, precum şi ordonanţă sau încheierea prin care s-a dispus efectuarea identificării de persoane.

    (6) În cursul urmăririi penale, în situaţia în care organul de urmărire penală consideră necesar, activitatea de identificare este înregistrată audiovideo. înregistrarea identificării este anexată procesului-verbal că parte integrantă a acestuia şi poate fi folosită că mijloc de proba.”

Produse similare

 1. Deductibilitatea TVA în cazul suspiciunii de fraudă

  coperta

  “Dincolo de orice îndoială ” este o simplă locuţiune adverbială sau exprimă rigoarea unui standard de probă, condiţia de îndeplinit, introdusă de curând în legislaţia noastră fiscală, pentru a demonstra valabilitatea...

 2. Infractiuni de coruptie si de serviciu. Aspecte de reglementare interna si de drept comparat, 2018

  coperta

  Prezenta lucrare reprezinta un interes teoretic si practic deosebit. Publicata fiind, reprezinta, cu siguranta o monografie utila, in special pentru practicienii dreptului penal – avocati, procurori, judecatori – pentru...

 3. Incuviintarea executarii silite, 2018

  coperta

  Reglementarea incuviințarii silite a avut o „istorie zbuciumata”, marcata de declararea neconstituționalitații soluției legislative a competenței executorului judecatoresc, atat sub vechea reglementare, cat și sub cea actuala și a...

 4. Fise de procedura penala. Partea speciala, 2018

  coperta

  31 de fise tematice 70 de teme de analiza si dezbatere 3 tabele de analiza comparativa scheme teoretice recapitulative jurisprudenta relevanta structurata pe materii modele de acte procesuale Prezentele fise au alcatuit, inca din...

 5. Fise de procedura penala. Partea generala, 2018

  coperta

  42 de fise tematice 73 de teme de analiza si dezbatere 4 tabele de analiza comparativa scheme teoretice recapitulative jurisprudenta relevanta structurata pe materii modele de acte procesuale Prezentele fise au alcatuit, inca din...

 6. Executarea silita. Dificultati si solutii practice. Volumul 2; 2017

  coperta

  Prin realizarea volumului 2 al lucrarii „Executarea silita. Dificultati si solutii practice” se continua demersurile de analiza si evaluare ale chestiunilor spinoase existente in procedura executarii silite, raspunzand astfel...

Cele mai vândute